NEPAL. trei

Nagarkot – rafting Trishuli – Chitwan

Dimineața ne-am trezit devreme. În cazuri mai fericite și senine, locul oferă priveliști unice asupra munților, în special la apus și răsărit. N-a fost să fie de data asta, dar măcar nu ne-am trezit la 5 dimineața. După micul dejun, fetele încep să cârâie și să mârâie că le lipsește cafeaua, că ”cicoarea” servită la hotel nu poate fi numită cafea și că este absolut necesar să oprim într-un loc unde putem savura o cafea adevărată. Ghidul se dă de trei ori peste cap și o dată pe spate și găsește locul ideal. Un hotel cu altă priveliște minunată cocoțată în vârf de deal. Încântați de loc, priveliște și cafea, ne separăm, din întâmplare, în grupul fetelor și al băieților. Destul de morăcănoasă și fără chef, nu mă implic în nicio discuție. Fetele în schimb erau vesele și cu chef de vorbă. Discuția începe clasic cu:

– Așa domle, acum pot să mă plimb toată ziua! Asta da cafea!

– Fată, dar tu ce zodie ești?

– Leu.

– Aaa, eram sigură.

– Și tu? către a patra care stătea tot tăcută.

– Săgetător.

– Și eu la fel, răspund slab, doar să particip și eu la discuție.

Fata nu se oprește cu chestionarul la noi, îl întreabă și pe ghidul nostru, care stătea deoparte, netulburat, cufundat cu totul în telefonul lui.

– Ce zodie ești?

– Fecioară.

– Aaa, e bună fecioara, măcar mai bună decât balanța. Eu mi-am născut copilul cu două săptămâni mai devreme, ca să nu fie balanță. Păi era prea mult: bărbatul meu balanță, soacra balanță, copilul balanță…

Mda, uite la ce mai e bună cezariana…

Ne facem planul pe ziua respectivă alături de Rahm, ghidul nostru nepalez, cel mai nepăsător și relaxat dintre cei trei cu care am avut de-a face. Noi l-am numit Rampapapam, cred i se potrivește mai mult.

Basu, Bisnu și Rahm sunt asociați. Aceștia dețin trei hoteluri, unul în Pokhara, unul în Chitwan și altul în Kathmandu și mai au unul în construcție. Nu mulți nepalezi au acces la o astfel de viață. Toți fac parte din casta superioară, Brahman (casta preoților și a învățătorilor). Sistemul castelor din Nepal este format din patru caste principale (Brahman, Kshatriya, Vaishya, Sudra). Ce e interesant e cum funcționează castele când vine vorba de copii. Dacă un bărbat se căsătorește cu o femeie din aceeași castă ca el, copilul lor va trece într-o castă inferioară. Deși multe reguli nu mai sunt respectate atât de strict, încă mai există discriminare între caste. Puteți citi mai multe aici.

Destinația de azi este Chitwan, o rezervație naturală din centrul Nepalului.

rafting pe Trishuli
rafting pe Trishuli

În drum spre parc am ales să facem rafting pe un râu, Trishuli. Nu toți, doar jumătate. Ajunși la locul cu pricina, fetele se răzgândesc când aud că e cu udat, căzut în apă, posibil răsturnat cu barca. Eu nu știam asta, așă că mă decid că vreau. E rost de adrenalină, sigur că mă bag. Din nou ajung între băieți (șase, din care doi de-ai locului ne sunt îndrumători). Unul este Pinapple (ananas) și celălalt nu știu (el se dădea cu caiacul și misiunea lui era să ne salveze pe noi în caz de pericol). Ni se face instructajul, timp în care Ananas începe să fie foarte simpatic. Un omuleț mic, cu dreaduri rasta și un zâmbet sincer. Sunt 22 km, de dificultate medie cu vreo 2-3 treceri de nivel 3-4. N-au nicio importanță numerele astea, pentru că în final ne-am distrat și asta e tot ce contează.

Veselie mare, alunecăm liniștit pe râu, Ananas ne învață un cântecel local (l-am tot fredonat în timpul excursiei, chiar i-am învățat și pe ceilalți membri ai grupului). Varianta oficială este cam așa:

Versurile lui Ananas sună așa:

Resam firiri resam firiri / I am monkey, you’re a donkey / resam firiri

Resam firiri resam firiri / sometimes rafting, sometimes trekking / resam firiri

Primele patru treceri au fost foarte faine, ne-am descurcat bine și fără răsturnări. Între trecerile astea am putut și să înotăm în râu, unde apa era mai lină. Am înotat cu plăcere, cântând cât puteam de tare ”Resam firiri” și admirând defileul prin care treceam. Ne-am intersectat chiar și cu un camion eșuat în prăpastie. Accidentul era recent și Ananas ne-a zis că șoferul a murit înecat, pentru că a fost proiectat prin parbriz direct în râu. Doar 2% din populația Nepalului știe să înoate. Multe din accidentele care au loc pe defileul râului au câte un sfârșit ironic. Mulți mor pentru că nu știu să înoate.

Ne-a prins și furtuna, chiar cu câteva minute înainte de a altă trecere. Vântul a fost atât de puternic, că nu am putut să mai înaintăm. Așa că ne-am retras pe mal, așteptând să vină vremuri mai bune. Nu a contat că era frig și eram uzi până la piele, ne-am pus din nou pe cântat și învățat nepaleză. L-am invidiat pe micuțul nostru ghid pentru felul în care trăiește. Ploaia nu a stat mult, așa că ne-am pus din nou pe râu, cântând și fluierând. Ne-am încălzit cu un ceai fierbinte la destinație și apoi am pornit din nou la drum.

Am ajuns târziu spre seară în Chitwan, deși distanța nu era foarte mare. Drumurile sunt atât de proaste, încât nu poți goni cu mai mult de 40km/h. Între Nagarkot și Chitwan, satul Sauraha, sunt 190km. I-am parcurs în aproape șapte ore.

Peisajul se schimbă treptat, chiar și clima. Se simte multă umezeală în aer, satele arată altfel, mai îngrijite, este mult mai mult verde în jur… doar ne apropiem de junglă. În curțile oamenilor observăm tot mai des animalul de casă, elefantul. Pe stradă, elefanții sunt o apariție obișnuită, majoritatea fiind domesticiți și folosiți la diverse activități pentru turiști.

cu elefantul la șosea
cu elefantul la șosea

Aici m-am simțit și distrat cel mai bine. Aș fi vrut să fi stat mult mai multe zile, pentru că locul acesta chiar are un farmec aparte.

Am fost cazați la Hotel Parkland, un rai verde situat foarte aproape de parc. Ca de obicei, de cum pășim în recepție, prima întrebare se aude cu ecou: ”care e parola de wi-fi?” Prima problemă fiind rezolvată, trecem la partea cu cazarea propriu-zisă și înmânarea cheilor. Urmează cina, care a fost foarte variată, dar mult prea picantă. Încerc să îmi conving simțurile să accepte acest tratament, că doar este spre binele meu: am nevoie de hrană pentru ceea ce urmează să fac zilele următoare și trebuie să țin microbii cât mai departe de mine. Cu asta în minte pot spune că mâncarea a fost delicioasă. Spre bucuria noastră, următoarele mese nu au mai fost atât de picante. Cineva cred că a informat bucătarul că majoritatea turiștilor sunt niste europeni sensibili, pentru care piperul este cel mai puternic condiment.

A urmat întâlnirea cu ghidul care se ocupa de noi în următoarele două zile. Bishnu a fost un simpatic, un om pasionat de natură, junglă și animale și cu multă carismă. Ne-a cucerit pe loc cu câteva zâmbete și glume presărate prin discursul lui bine pregătit. Cu ritmul cu care un copil de clasa a doua își spune lecția, ne-a povestit cu mândrie de istoria parcului, câte specii trăiesc în rezervație, câte sunt în pericol de dispariție, cum se luptă cu localnicii care încă se cred în junglă (normal) și omoară animale. Ne-a sfătuit să rămânem doar în incinta hotelului pe timpul nopții, altfel riscăm să dăm nas în trompă cu elefanții sălbatici, care efectuează vizite nocturne doamnelor elefante din cartier. La cât de obosiți eram nu a fost greu să îi ascultăm sfatul. Urma o nouă zi, plină de lucruri noi, așă că mai toți visam o pernă și un pat moale, lipsit de insecte și alte mici creaturi, atât de des răspândite prin aceste locuri.

Gecko
Gecko

Doi Gecko ne-au asistat pe durata prezentării lui Bishnu, timp în care s-au îndestulat cu multe insecte prinse la lumina becului.

Cam tot ce ne-a povestit Bishnu găsiți și pe Wikipedia aici.

Am mai stat apoi la povești și am băut vin franțuzesc. Am dormit foarte bine până a doua zi la șase, când am fost treziți pe rând, prin bătăi insistente în ușă. Am fost preveniți de asta cu o seară înainte și ni s-a recomandat să răspundem rapid, altfel nu vor înceta să bată la ușă.

BEST OF THE DAY: rafting cu Ananas

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: