NEPAL. cinci

Chitwan – Pokhara

Din păcate azi trebuie să plecăm din Chitwan spre Pokhara. Nu plecăm însă înainte de a mai merge o dată prin junglă, mult mai devreme de data asta. Nu am mai fost atât de mulți, restul au ales să facă ”bird watching” (sună ciudat în română ”privitul păsărelelor”). În final nu au făcut nici asta, preferând să doarmă până la micul dejun.

Am plecat în grup mic de 6 oameni, dintre care 2 erau ghizii noștri. Am ales alt traseu și am plecat din nou cu țintă fixă: tigrul. Pentru Lulu, care ne însoțea, asta era ziua cea mare.

Am mers pe lângă cursul râului, observând din loc în loc câte un crocodil, vultur și diverse păsărele.

4 (3)

Am fost impresionată de abilitatea ghidului nostru de a repera animale. Binoclul pe care îl avea cu el era destinat numai nouă, pentru că el era capabil să vadă ochii de crocodil între niște frunze de la 10m distanță. Apoi văzând dorința arzândă a lui Lulu de a vedea tigrul, a încercat să ne conducă pe urmele lui. Prima urmă proaspătă a tigrului nu întârzie să apară. Bishnu o adulmecă și ne spune că probabil acum jumătate de oră tigrul a venit la râu. Îl urmăm tăcuți. Urmele tigrului apăreau din ce în ce mai des, uneori mai șterse, alteori bine conturate în noroiul proaspăt.

urma de tigru
urma de tigru

Ne intersectăm și cu un pâlc mare de cerbi, care probabil știau că tigrul este prin preajmă.

În final nu am reușit să dăm de tigru, dar plimbarea a fost foarte plăcută.

Am continuat cu micul dejun și prânzul luat la hotel, făcut bagaje și alte lucruri triste. Am tot observat la fiecare masă că o parte din turiști mănâncă separat. Chiar poftind la niște bucate cărate de un  indian pe un platou, îl întreb pe ghid dacă sunt pentru noi. Bineînțeles că nu. Mâncarea era destinată doar unui grup de indieni, care făceau parte dintr-o castă superioară. Când călătoresc, aceștia își iau și bucătarii cu ei, chiar și ustensilele și vasele de gătit. Nu stau la aceleași mese cu alți turiști și mănâncă doar preparatele făcute de bucătarii lor.

Deși respect foarte mult tradițiile și sunt oarecum tolerantă față de alte culturi, acest obicei mi s-a părut exagerat și rasist. Iar acei oameni foarte antipatici. Ca un copil răzgâiat, am încercat să le perturb liniștea, trecând cât de des puteam prin foișorul unde se relaxau. Oricum pe acolo era singura și cea mai scurtă cale de a ajunge în camera mea.

Am plecat la prânz și am ajuns după vreo 4-5 ore în Pokhara, unde aveam să stăm 3 nopți. Distanța parcursă a fost de doar 150km, dar drumul și condițiile de trafic nu permit să mergi prea repede. Cea mai tare secvență de pe traseu a fost momentul când prin fața mașinii a trecut o pisică. Brusc ne-am oprit și niciunul nu a înțeles de ce. Am crezut inițial că am călcat sărmana pisică, dar am văzut-o dând din coadă liniștită la scurt timp. Ghidul ne-a explicat că există o superstiție că dacă o pisică îți taie calea, trebuie să aștepți până o altă mașină trece din sens opus și îți ia ghinionul, altfel sigur vei păți ceva rău. Adică dacă nimeni nu avea de gând să se plimbe spre Chitwan azi, noi puteam să rămânem blocați acolo până cine știe când? Ce frumos ar fi să creadă și românii în astfel de superstiții! În special pe ruta București-Constanța vara și București-Sinaia iarna.

Seara am luat cina la un restaurant recomandat de Rahm, ghidul nostru, care știa deja ce criterii urmărește cel puțin o parte din grup. Nu era nici greu să găsească un loc suficient de select pentru gusturile ”noastre”, orășelul aducând oarecum cu o stațiune de pe litoralul românesc.

Pokhara în sine nu este un oraș deosebit. Ca și Kathmandu este împânzit de diverse magazine (pline cu marfă contrafăcută, adusă din China, India sau Nepal), saloane de masaj, agenții de turism (care oferă cam același lucru) și restaurante. Dar diferența e că de aici se poate face paragliding, tiroliană (cea mai lunga distanță din lume, 1.8km), drumeții lejere spre vârfuri mai joase de 1800m-3000m sau chiar trasee serioase spre Annapurna. În plus se pot vizita câteva temple importante budiste sau hinduse.

Dar despre toate acestea, în episodul următor…

BEST OF THE DAY: plimbarea matinală prin junglă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: