Cacastoarea din Fagaras

Acum multă vreme, înainte de a pleca în Germania, obișnuiam să merg des la munte. Și în special în Făgăraș.

Existau acolo multe locuri faine și lume puțină (spre deosebire de Bucegi, care era deja plin de fripturiști în expadrile și papuci, amatori de telecabine).

Și printre locurile astea faine, exista și o căcăstoare, în vârf de munte, fix până în intrarea în tunelul care duce la Bâlea (hai că îl știți, după singurul obiectiv cu care se pozează toată lumea, cascada Capra, urmează cabana Salvamont Argeș și apoi, hop, tunelul).

Și căcăstoarea asta era specială. Era cea mai căcăstoare dintre căcăstori. Era așezată pe marginea drumului, cu vedere superbă asupra văii, avea doar trei ”pereți” din lemn, doi lateral și unu spate. Adică peretele din spate îți acoperea spatele ca fată sau fața ca băiat. Dacă nu înțelegeți, eu nu știu să explic altfel… Era o experiență faină, de trăit la orice oră din zi și din noapte. Cu asemea priveliște până și cel mai constipat dintre constipați putea să se relaxeze și să reușească ceva…

Ideea e că acum, la câtva timp de când n-am mai fost pe acolo, lucrurile s-au schimbat… ”civilizația a ajuns la Cota 2000”

În locul căcăstorii a apărut o construcție din beton, care acoperă de data asta toate părțile omului (lateral, față, spate), e dotată cu o chiuvetuță cu apă curentă și săpun lichid, are trei odăi și se taxează cu … 2 lei! Cine ia acești bani? De fapt, cine a permis construcția hidoasei toalete? (acum căcăstoarea a scăpat de rușine și poate fi numită toaletă sau WC)

Am intrat de curiozitate și a trebuit să privesc de la un gemuleț ce altădată vedeam stând ciucea (pentru necunoscătorii expresiei, click aici).

Nici nu am ieșit bine din stimabila, că un domn?! agitat vine nervos spre noi. Și urmează o conversație elevată, că doar suntem elevați la 2000m altitudine:

– 2 lei!

– Păi nu am folosit toaleta!

– 2 lei, nu ați auzit? Ați intrat acolo!

– Domnule, am intrat doar să fac poze!

– Aaa! 2 lei!

– Domnule, am intrat de curiozitate! pe vremuri, locul ăsta arăta altfel. Voiam doar să văd cum arată!

– Băi voi nu înțelegeți? Ce înseamnă 2 lei pentru mata? Eu m-am chinuit să construiesc aici și voi vă bateți joc?

la care omul se apleacă și ia o piatră în mână, gata, gata să o arunce în mașină (mașina era parcată în fața stimabilei)

– Domnule, dvs. nu înțelegeți? Nu am folosit toaleta, pentru ce să plătesc? Sunteți normal? Cum să aruncați cu piatra aia pentru 2 lei?

Deja câțiva căscători (gură-cască) se uitau la noi cu nedumerire. Niciunul nu a intervenit…

Domnul era clar iritat că nu vrem să îi dăm banii, considera că îi merită pe drept, doar i-am călcat ”proprietatea”. Dar eu tot nu înțeleg cine îi dă dreptul lui asupra acelui loc? În plus, tot în zona aia, își amplasase o dugheană unde vindea de de-toate, așa cum se face la Bâlea și cam pe toată minunata valea Prahovei. Urât, foarte urât… Am plecat bineînțeles, ignorându-l pe falsul țăran, păstrător al valorilor neamului! Probabil intimidat de prezența celorlați, omul nu a avut curaj să arunce cu piatra rușinii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: