Cum se face. Păturică din petice (patchwork)

rezultat final

Prin anul 3 de facultate mi-am cumpărat o mașină de cusut electrică. Mai încercasem până atunci să învăț să cos la o mașină de cusut veche, însă fără succes. La vremea aceea nu am reușit decât să mă enervez și să mă oftic că nu sunt în stare să învăț. Au trecut anii și mi-am amintit de dorința ascunsă de a coase la mașină. Am fost uimită de cât de ușor a fost să învăț de data asta. Doar uitându-mă în manualul mașinii și exersând făcând perdele în toată casa.

Au mai trecut câțiva ani în care s-a pus praful pe mașina de cusut, timp în care eu eram în Germania. Tot spontan, m-am hotărât să mă apuc din nou de cusut. Este un hobby frumos, care îți dă o satifacție aproape imediată și repetitivă, de fiecare dată când poți spune cuiva ”Este făcută de mine”.

Am sperat că atunci când intru în concediu de maternitate voi avea mai mult timp de croitorit. Falsă așteptare, ca multe alte vise proiectate de o minte neexperimentată în ale bebelușiei. Am reușit însă să fac câteva lucruri frumoase, în puținul ”timp liber” rămas.

Primul lucru făcut a fost o păturică din petice. Am cumpărat în prealabil mulți metri de umplutură sintetică de 3mm și 5mm, crezând că voi face producție în serie… încă mai am câțiva metri nefolosiți, la aproape un an de când i-am luat. Având la dispoziție material colorat cu diverse modele, m-am gândit că o păturică este cel mai potrivit proiect de început.

O simplă căutare pe google sau youtube te pune în fața unei biblioteci întregi de tutoriale și videouri despre cum poate fi realizată o astfel de păturică, unele mai simple altele destul de migăloase. Ca orice amator, am ales să fac un tipar simplu, din pătrate de material.


Materiale necesare

  • 1,5 m liniar material din bumbac (preferabil uni, în ton cu unul din petice)
  • 1,5 m pătrați de umplutură sintetică (eu am ales de 5mm)
  • 6*7 pătrate de 21 cm (în funcție de imaginație și posibilități, pot fi toate diferite între ele sau să respecte o anumită ordine)

Rezumatul pașilor urmați îl găsești mai jos

alegerea și tăierea peticelor (există unelte speciale pentru tăierea mai ușoară și mai rapidă a materialului, dar în lipsa acestora, se poate folosi un carton decupat pe dimensiunea dorită, în cazul de față un pătrat de 21cm)

schiță tipar (pot fi însă și cusute aleator, se poate sări peste acest pas) 

se coase pe rând fiecare fâșie de petice (am folosit cusătura simplă, așezând câte două pătrate de material față în față)

se cos apoi câte două fâșii împreună (se așează tot față în față)

se taie umplutura sintetică la dimensiunea totală a rezultatului final, păstrând o rezervă de 1,5-2 cm

se taie și a doua față a păturicii (verso), de data asta cu rezerve mai generoase, spre deosebire de umplutură, de 7-10cm. Se fixează toate cele 3 straturi cu ace de siguranță.

se rulează spre centru din ambele părți și se coase pe mijloc, urmărind linia deja cusută între 2 fâșii

se mai coase încă de 2 ori de-a lungul fâșiilor, paralel cu cusătura făcută la pasul precedent

se taie surplusul de umplutură sintetică, urmărind marginile feței principale

se coase și pe lungime, având grijă să urmărim cusătura dintre fâșii

suntem aproape de final. se îndoaie marginea rămasă de două ori și se fixează cu bolduri sau ace de siguranță.  se coase tivul astfel încât să fie suprapus peste umplutura sintetică și fața păturicii.

Și gata. Sper că a fost simplu și explicit. Dacă nu, aștept comentarii și sugestii.


Abia după o jumătate de an, am mai reușit să fac încă o păturică asemănătoare, pe care am făcut-o cadou unui bebeluș drag nouă.

Publicitate

2 gânduri despre „Cum se face. Păturică din petice (patchwork)

  1. Buna. Foarte util acest articol. Trebuie sa ii fac si eu baietelului meu o paturica. Am o intrebare: umplututa sintetica de unde a fost achizitionata?
    Multumesc

    1. Ma bucur sa aflu ca ti-a placut. Este destul de usor de facut chiar si de catre persoane care au putina experienta in ale croitoriei. Trebuie avut grija cum impaturesti materialul atunci cand cosi transversal. Se acumuleaza destul de mult si poate fi dificil de manevrat. Dar cu rabdare si atentie, se poate. Umplutura am luat-o de pe Ebay (eu locuiesc in Germania). Dar sigur se gaseste usor si in Romania (exista si in magazinele de bricolaj si cred ca si la toate magazinele de materiale textile care vand en-gros). Mult succes

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: