La ce poți renunța atunci când îți porți copilul

În perioada sarcinii am tot cumpărat lucruri pe care le consideram necesare la vremea respectivă. Uneori utile, alteori nu, ideea e că până a venit pe lume M, aveam deja o cameră plină cu hăinuțe, jucării, pat, căruț și … un wrap și un Ergobaby. Deși nu prea știam multe despre purtatul bebelușilor, am vrut să fiu măcar pregătită să încerc.

Am început timid, mai mult prin casă și cât să facem o poză două. Dar după câteva săptămâni a devenit singurul mod în care ne purtam copilul. Vorbesc la plural pentru că și soțului îi place enorm să îl plimbe strâns legat la piept. Ergobaby-ul este a doua casă a lui M, obișnuiesc să spun des. În el doarme, în el suge, în el observă lumea. Alăptarea în public sau în locuri în care nu vrea să sugă nicicum a fost mult ușurată de acest minunat Ergobaby. L-am alăptat așa la îmbarcarea în avion (el păpa nestingherit, eu arătam pașapoartele stewardeselor), în câmp când am rămas în pană de motor timp de 2 ore, în tren, în restaurant și nenumărate alte locuri.

Căruțul a rămas uitat în beci cu timpul. Acum îl folosim doar dacă este frumos afară și vrem să avem mâinile libere, eventual să mai cărăm cu el cumpărături etc. Este utilă doar partea pe care se montează scoica de la mașină, asta în cazul în care M adoarme în ea și nu vrem să îl trezim.

Pe lângă căruț mi-am dat seama că am strâns o mulțime de lucruri pe care nu le-am folosit niciodată. Și poate că un motiv ar fi acela că nu sunt potrivite pentru purtatul bebelușului. Cred că această listă ar fi utilă oricărei mămici care dorește să își poarte copilul și nu știe ce anume să aleagă când cumpără haine pentru bebeluși. Să le luăm pe rând:

  • pantaloni de blugi sau raiat, rigizi sau strâmți pe picior. Nu sunt imposibil de purtat, dar sunt incomozi, pe lângă faptul că se îmbracă mai greu.
  • salopete overall (costum de schi). Am vreo trei, din care am folosit una o singura dată. Mai bine investești într-o protecție de polar, care se pune peste marsupiu, decât să cumperi urși de genul ăsta. Nici la -15 grade nu am avut nevoie de un astfel de costum.

La polul opus, foarte practice sunt:

  • salopetele din bumbac, cu totul sau doar cu bretele. Nu mai e nevoie să îi tragi de haine în jos la spate.
  • ștrampi. Deși unii ar zice că doar fetițele poartă ștrampi, sunt foarte practici atunci când este un pic mai frig afară.
  • bluze cu nasturi/fermoar și glugă.
  • protecție de polar (vânt, ploaie). Avantajul acestei protecții este că poate fi folosită de oricine, spre deosebire de gecile cu insert.
  • geacă cu insert de bebeluș.

Să vă dau și un exemplu. Atunci când l-am luat cu noi pe ghețar în Hintertux la 3250m, M a fost îmbrăcat doar cu un body+ștrampi+costum de bumbac cu totul+protecția de polar. Și evident căciulă.

A fost o perioadă în timpul iernii, în care mă tot uitam la copilași pe stradă să văd cum sunt îmbrăcați. De foarte multe ori mi se părea că sunt prea îmbrăcați. Protecție de lână la căruț + geci groase de fâș + fular + mânuși (M nu a purtat mânuși nici măcar iarna).

După ce a ajuns la mărimea 62/68 nu i-am mai cumpărat haine fără să țin cont de aceste criterii. Oricum afară deja se face mai cald, dar chiar și așa în Germania vara nu este mai mult decât o primăvară răcoroasă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: