Biblioteca pentru toți părinții. Cărți de lecturat când copilul doarme

Spuneam în articolul precedent că avem la dispoziție o cantitate enormă de informație, nu doar legat de creșterea și educația copiilor, ci legat de absolut orice subiect. Acest lucru are și aspecte negative uneori. Obișnuiesc să verific orice informație din cel puțin 3 surse și mă ghidez destul de mult după recomandări și recenzii. Pe lângă informația de calitate, există și mult gunoi, lucruri care se scriu la repezeală, poate uneori fix cu scopul de a dezinforma și a creea confuzie.

Încă de când am aflat că sunt gravidă, am încercat să citesc cât mai mult despre orice subiect legat de bebeluși și copii. Așa am aflat de Alfie Kohn, Jack Newmann, dr. Spock, Irina Petrea, de CRI (metoda Cry-It-Out, destul de folosită în tările dezvoltate), dar și despre purtarea bebelușilor (wrapuri, slinguri, mei-tai, wrap-tai, SSC-uri). Am dat peste bloguri scrise de mămici curajoase (Emigranți în Tenerife), mămici haioase (Prințesa urbană), chiar și tătici hazlii (alecuracoviceanuro texte de vineri). Am descoperit metoda de autodiversificare (BLW), dar am citit și despre cea clasică. Am realizat că până și legat de scaunele folosite în mașină există grupuri cu păreri diferite (unii vor să își țină copiii cu spatele la sensul de mers până spre 4 ani, unii i-ar ține numai în brațe; desigur aici nu ar prea fi mult de discutat, fiind vorba de siguranța copilului). M-am înscris în câteva grupuri de discuții pe Facebook, pentru a putea urmări subiectele care mă interesează. Exact cum se formau în școală mici bisericuțe, acum ele s-au mutat pe Facebook și au fiecare câte un nume (Alăptează, Poartă-mă, BLW, Diversificare clasică, Rear-facing prelungit și lista continuă până la grupuri de câte 2-3 persoane, din care nimeni nu își dorește să facă parte).

Prietenii fără de copii sigur mi-au dat Unfollow pe Facebook. Și pe bună dreptate. Viața după bebeluș se schimbă în mult roz, care poate depăși limitele de toleranță a celor care încă ajung pe la concerte, care citesc și alte cărți în afară de cele despre și pentru copii, care merg la petreceri și după ora 8 seara. Plutești pe norișori de bucurie, ai senzația că fiecare pârț al copilului tău este o binecuvântare, că fața lui ciufulită de dimineață este atât de expresivă încât toți prietenii tăi trebuie să o vadă, ai vorbi non-stop numai despre el (un motiv pentru care acest blog există), îți schimbi subiectele de interes către cele legate de copii. Normal că poți fi interesant doar pentru cei care trec printr-o experiență similară sau sunt nostalgici pentru timpul în care au fost și ei părinți. Pe această cale le cer iertare și poate cândva vor folosi câte ceva din cele scrise pe acest blog. Tot pentru ei, am redus la minim numărul postărilor cu copilul meu pe pagina mea personală de Facebook.

Revenind la subiect, am tot citit, am comparat, m-am uitat la copil (nu am putut să îl întreb ce preferă, pentru că uimitor limbajul se dezvoltă după un an și ceva). Am selectat ce mi s-a părut că se potrivește mai bine pentru noi. Am primit sfaturi de la alte prietene mămici. Am legat noi prietenii datorită liantului numit Matei.

De aceea m-am gândit că ar fi util să fac o listă a cărților care mi-au atras atenția.

Sarcina și nașterea

Chilbirth without fear / Grantly Dick-Read

childbirthwithoutfear_artwork

Am aflat despre această carte, citind blogul Emigranți în Tenerife. Am citit aproape toate articolele scrise de această mamă și am admirat-o pentru curajul de a naște singură acasă. Unii ar spune inconștiență, da, poate este puțin și din asta. Cartea în cauză descrie mecanismul psihologic al nașterii și cum influențează frica întreg procesul. Nu am găsit o ediție publicată în română, dar nu este greu de citit nici în engleză. Este destul de stufoasă, in jur de 500 de pagini, dar sarcina este lungă și se poate găsi timp suficient pentru a o citi.

Ghidul viitoarei mame / Dr. Spock

dr spock sarcina

Despre dr. Spock nu pot spune că sunt întru totul de acord cu ce scrie, dar scrie decent și cuprinzător. Cartea lui despre sarcină este aproape singura de care ai nevoie, deoarece atinge toate subiectele și le descrie detaliat.

La ce să te aștepți când ești însărcinată / Heidi Murkoff

la ce sa te astepti_en

Este cea mai bine vândută carte americană despre sarcină. Ghidul sarcinii care răspunde încurajator la problemele ridicate de mamele și tații în devenire, începând de la stadiul de planificare și până în perioada post-partum.


Creșterea și educația copilului

Ghidul pentru alăptare / Jack Newman

jack newmann

Alăptarea este un subiect important. O informare corectă chiar înainte de nașterea copilului poate duce la succes în alăptare. Din păcate, există multe cadre medicale care nu sprijină suficient tinerele mame în reușita în alăptare. Pe lângă medici și asistente vine droaia de rude, prieteni, oameni de pe stradă care își dau cu părerea (de cele mai multe ori greșit) pe acest subiect. Nu cred că există o carte mai cuprinzătoare și mai bine scrisă decât aceasta. Jack Newman susține că doar 2% din femei nu pot alăpta. În carte sunt descrise cazuri și soluții pentru mame care la prima vedere ar fi pierdut din start lupta pentru alăptare (plus multe alte informații utile pentru orice mamă).

Îngrijirea sugarului și a copilului / Dr. Spock

dr spock

Același dr Spock menționat mai sus a scris și despre îngrijirea sugarului și a copilului, în același mod simplu și detaliat despre fiecare temă de interes (somn, colici, boli, vaccinări, alăptare și altele). O carte de referință, care acoperă o gamă largă de subiecte.

Parenting necondiționat / Alfie Kohn

alfie kohn

Psihologul american Alfie Kohn este unul dintre cei mai controversați autori pe teme legate de creșterea și educația copilului. În această carte vei afla alternativa la educația prin recompense și pedepse. Oferind copilului iubire necondiționată și libertatea de a face propriile alegeri îți poate da șansa la a avea o relație mai bună cu copilul tău. Poate fi greu uneori să convingi un copil să facă un anumit lucru fără a-i promite ciocolată după masă sau o jucărie mult dorită. Autorul spune că nu este nevoie să îi ”păcălim” pe copii pentru a-i antrena în activitățile dorite de noi. Poate vei descoperi prin această lectură propria copilărie, propriile traume, propriile condiționări. Poate îl vei înțelege mai bine pe adultul care ești astăzi…

Și tu poți fi Supernanny 1 & 2 / Irina Petrea

irina petrea

Pe Irina Petrea o ști probabil de la TV, de când a ales postura de dădacă în reality-show-ul ”Supernanny”. Cartea e mai potrivită pentru problemele care pot apărea după vârsta de 2-3 ani, dar asta nu înseamnă că nu poate fi citită înainte. Pentru nu a ajunge în situațiile povestite de ea, este o lectură utilă pentru orice proaspăt părinte.

Diversificarea naturală + Ediția cu rețete / Gill Rapley

BLW

Autodiversificarea sau Baby Led Weaning presupune să îi lași oportunitatea copilului să se hrănească singur de la începutul diversificării. Cred ca acesta este modul natural specific speciei noastre de a ne hrăni, începând cu alăptarea exclusivă până la șase luni și continuând cu laptele matern la cerere în paralel cu hrana solidă. In practică, am descoperit că alăptând și folosind principiile autodiversificarii i-am dat copilului șansa de a descoperi singur cu propriile puteri mâncarea și rolul ei. Nu am ținut cont de câtă mizerie face, lăsându-l liber să exploreze mâncarea oferită. Nu a durat mult și mizeria făcută a fost din ce în ce mai puțină.

Există și o ediție cu rețete și idei cu ce îi poți oferi copilului. În principiu, orice fel de mâncare este potrivit, atât timp cât este gătită sănătos. Și acest lucru se poate întâmpla începând chiar de la 6 luni. Această practică poate speria pe mulți, care se gândesc că există riscul înecării. Citind cartea vei realiza că nu ai de ce să te temi și că ai numai de câștigat

The no-cry Sleep Solution / Elizabeth Pantley

no cry

Somnul este cel mai intens discutat subiect legat de bebeluși. Nici nu se naște bine și deja apare prima întrebare de la cunoscuți: ”Vă lasă să dormiți noaptea?” Din timpul sarcinii ești avertizat să te bucuri cât mai poți de somn și trezit târziu dimineața, că apoi nu mai ai nicio șansă de scăpare. Copilul va avea grijă să îți strice somnul când ți-e lumea mai dragă. Nu doarme legat toată noaptea, adoarme la sân sau bea din biberon după x luni, atunci ești față în față cu o problemă legată de somn, care trebuie urgent corectată. Ajungi în librărie sau cauți soluții pentru ”problemele de somn” pe internet constați că ai de ales între atâtea metode: unele care îndeamnă la lăsat copilul să plângă, unele mai blânde (aparent, în final tot la lăsat să plângă se ajunge) și câteva la coadă care pun accentul mai mult pe schimbatul anumitor rutine cu care copilul asociază somnul.

Cartea de față nu se află neapărat printre favoritele mele, dar este o carte care te poate ajuta să înțelegi de ce crezi că ai avea o problemă cu somnul copilului tău. O recenzie bine argumentată o poți găsi aici.


Jurnal de sarcină

pregnancy journal

Un jurnal scris în timpul sarcinii poate fi o amintire prețioasă. Sunt foarte multe amănunte care se uită ușor, dar care te pot bucura dacă ai șansa să le revezi peste ani și ani. Oferta de jurnale este generoasă, unele au conținut predefinit și te pot ajuta să îți structurezi ideile. Îți poți ruga și prietenii să îți scrie câte ceva și sunt sigură că la final vei avea un carnețel de suflet, pe care îl vei răsfoi când și când cu mare drag.

Jurnalul bebelușului

baby journal

Ca și jurnalul de sarcină, jurnalul bebelușului este o amintire prețioasă, atât pentru tine, cât și pentru copil. Poți adăuga evenimente importante precum zilele de naștere, botezul, primele cuvinte, primii pași și alte lucruri frumoase pe care îți dorești să nu le uiți niciodată.


Pe lângă aceste titluri sunt sigură că mai sunt și altele care merită citite. Fiecare ne ajută să îi înțelegem mai bine pe copii, cu atât mai mult cu cât ei nu se pot exprima în cuvinte. Este simplu să afirmăm ”este mic, nu știe el” sau ”vrea numai în brațe, este un răsfățat” sau ”este un mofturos, nu vrea să mănânce mai nimic”. Toate așa zisele mofturi sau crize au o explicație, o cauză pe care o putem înțelege și schimba sau poate doar accepta.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: